HomeZorgverzekeringZorgverzekering, wat je moet weten

Zorgverzekering, wat je moet ...

Collectieve Zorgverzekering

Vijf dingen die je moet weten over je zorgverzekering:

 

1. Welke zorg wordt gedekt door je basisverzekering en welke door je aanvullende verzekeringen?

De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald. Je bent met je basisverzekering in 2017 onder andere verzekerd voor: 

 • Huisarts 
 • Behandeling en verblijf in het ziekenhuis 
 • Ambulance vervoer 
 • Geneesmiddelen 
 • Psychologische hulp 
 • Verloskundige zorg en kraamzorg 
 • Verpleging en verzorging

 

De inhoud van aanvullende verzekeringen worden samengesteld door de zorgverzekeraar zelf. Zo kun je je bijvoorbeeld extra verzekeren voor: 

 • Fysiotherapie 
 • Tandarts 
 • Alternatieve geneeswijzen 
 • Brillenglazen en lenzen 
 • Eigen bijdragen

In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat wat je verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Hier kan je ook vinden hoe vaak een behandeling wordt vergoed en of je een eigen bijdrage moet betalen.


2. Waarom moet ik de eerste € 385 zorgkosten uit mijn basisverzekering zelf betalen?*
Dit is je eigen risico. Het verplichte eigen risico is het jaarlijkse bedrag dat verzekerden van 18 jaar en ouder zelf moeten betalen voor bepaalde medische kosten uit de basisverzekering. Deze kosten worden dus niet vergoed. Het verplichte eigen risico is door de overheid bepaald en bedraagt voor 2017 (net zoals in 2016) € 385,-.

Voor kinderen onder de 18 jaar geldt het eigen risico niet. Zij hoeven dus niet de eerste € 385,- zelf te betalen. Bekijk voor meer informative de interactieve video van ONVZ over het eigen risico.

* Er is een aantal behandelingen dat niet ten koste gaat van je eigen risico. Zoals huisartsenzorg, verloskundige zorg en kraamzorg. Bekijk alle uitzonderingen.  


3. Hoe werkt het vrijwillige eigen risico en wat is mijn extra korting?
Als je gezond bent en denkt het komende jaar weinig zorg nodig te hebben, dan kan het interessant voor je zijn om te kiezen voor een vrijwillig extra eigen risico. Door te kiezen voor een vrijwillig extra eigen risico bovenop het verplichte eigen risico, ontvang je korting op je premie voor de basisverzekering. ONVZ verzekerden die voor 2017 bijvoorbeeld kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500,- bovenop het verplichte eigen risico (€ 885,- totaal eigen risico) krijgen € 25,- korting op hun maandpremie voor de basisverzekering. Daarmee biedt ONVZ een van de hoogste kortingen bij een vrijwillig hoger eigen risico.

Let op! Je eigen risico vrijwillig verhogen is dus niet handig als je komend jaar veel of dure medicijnen nodig denkt te hebben of als je al weet dat je naar het ziekenhuis moet voor een behandeling. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als je het bedrag van je verhoogde eigen risico niet achter de hand hebt als je bijvoorbeeld ongepland in het ziekenhuis beland.


4. Hoe zit het met kinderen onder de 18 jaar en een zorgverzekering?

Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je geen premie voor de basisverzekering. Zij zijn dus gratis meeverzekerd. Ook geldt het eigen risico niet voor hen. Dus voor kinderen onder de 18 jaar zijn alle kosten van de basisverzekering gedekt. Niet alleen de kosten uit de basisverzekering zijn gedekt, want de meeste tandartskosten worden ook voor hen vergoed.

Verder kunnen kinderen onder de 18 jaar bij ONVZ hetzelfde aanvullende pakket als hun ouders aanvragen. Voor Startfit, Extrafit, Benfit en Optifit is dit gratis en voor Topfit en Superfit wordt een kleine vergoeding gevraagd. Ook Wereldfit is voor kinderen onder de 18 jaar gratis. Dit kan interessant zijn als alternatief voor hun reisverzekering. Kijk voor alle voorwaarden en vergoedingen op de ONVZ website.


5. Tot wanneer kan ik opzeggen en overstappen?

Opzeggen kan tot en met 31 december 2016, aanmelden tot en met 31 januari 2017. Dus, ben je van plan over te stappen naar een andere zorgverzekeraar vergeet dan niet om je huidige verzekering op te zeggen voor 1 januari 2017. Je hebt dan nog een maand de tijd om je nieuwe verzekering te kiezen en je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar.