HomeZorgverzekeringAlle polissen op een rij

Alle polissen op een rij

Collectieve Zorgverzekering

Restitutiepolis, combinatiepolis, naturapolis en budgetpolis. Wat zijn de verschillen en met welke polis loop je risico dat je moet bijbetalen? We zetten het voor je op een rij.

 

De restitutiepolis
Met een restitutiepolis ben je helemaal vrij om je eigen zorgverlener te kiezen. Met zo’n polis is het dus niet van belang welke zorgverleners zijn gecontracteerd. Behandelingen worden volledig vergoed, tot wat wettelijk is toegestaan. Deze polis biedt daarmee maximale keuzevrijheid. ONVZ Zorgverzekeraar biedt sinds de oprichting in 1933 uitsluitend restitutiepolissen aan.

De combinatiepolis
De combinatiepolis is een combinatie van een natura- en restitutiepolis. De polis is hoe dan ook voor een deel een naturapolis. Voor dat deel wordt zorg alleen vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Je loopt het risico dat je dan moet bijbetalen, zoals bij de naturapolis is beschreven. Veel polissen die tot voor kort (gewone) restitutiepolissen werden genoemd, zullen vanaf 2017 combinatiepolissen gaan heten.

De naturapolis
Met een naturapolis kun je kiezen uit artsen en ziekenhuizen waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Alleen dan worden behandelingen volledig vergoed. Kies je liever voor een andere zorgverlener, die geen contract heeft met je verzekeraar, dan betaal je tot een kwart van de kosten voor je behandeling zelf.

De naturapolis kent ook een uitgeklede variant: de budgetpolis. Het aantal zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar contracten sluit, is nog lager dan bij een naturapolis. Voor die beperktere keuze betaal je een lagere premie, maar je hebt wel minder keuze. Kies je dan voor een zorgverlener waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft, dan moet je net als bij de normale naturapolis de behandelingen deels zelf betalen. Dit deel is bij de budgetpolis vaak ook nog hoger dan bij een naturapolis.