HomeZorgverzekering5 dingen die je moet weten over je ...

5 dingen die je moet weten ...

Collectieve Zorgverzekering

1. Welke zorg wordt gedekt door je basisverzekering en welke door je aanvullende verzekeringen?

 

Basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is bij elke zorgverzekeraar gelijk. Je bent met je basisverzekering in 2018 onder andere verzekerd voor:  

 • Huisarts 
 • Behandeling en verblijf in het ziekenhuis
 • Ambulancevervoer
 • Geneesmiddelen
 • Psychologische hulp
 • Verloskundige zorg en kraamzorg Verpleging en verzorging  

Bij ONVZ heb je ook nog de vrijheid om zelf je arts en ziekenhuis te kiezen. Dat is lang niet bij iedere verzekeraar het geval. Let daarom goed op de afspraken die de zorgverzekeraar hiervoor heeft gemaakt.

 

Aanvullende verzekeringen

De inhoud van aanvullende verzekeringen wordt samengesteld door de zorgverzekeraar zelf.  Je kunt je bijvoorbeeld extra verzekeren voor:  

 • Fysiotherapie 
 • Tandarts 
 • Alternatieve geneeswijzen 
 • Brillenglazen en lenzen
 • Eigen bijdragen  

Vergoedingen

In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat wat je verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Kijk hier voor een compleet vergoedingenoverzicht.

 

2. Waarom moet ik de eerste € 385,-- zorgkosten uit mijn basisverzekering zelf betalen?*

Dit is je eigen risico. Het verplichte eigen risico is het bedrag dat verzekerden van 18 jaar en ouder jaarlijks zelf moeten betalen voor bepaalde medische kosten uit de basisverzekering. Deze kosten worden dus niet vergoed. Het verplichte eigen risico is door de overheid bepaald en bedraagt voor 2018 (net zoals in 2017) € 385,--. Voor kinderen onder de 18 jaar geldt het eigen risico niet. Zij hoeven dus niet de eerste € 385,-- zelf te betalen.

 

*Er is een aantal behandelingen dat niet ten koste gaat van het eigen risico. Zoals huisartsenzorg, verloskundige zorg en kraamzorg. Bekijk alle uitzonderingen.

 

3. Hoe werkt het vrijwillig eigen risico en wat is mijn extra korting?

Als je gezond bent en denkt het komende jaar weinig zorg nodig te hebben, dan kan het interessant zijn om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico bovenop het verplichte eigen risico, ontvang je korting op je premie voor de basisverzekering.

 

Bij ONVZ krijgen verzekerden € 25,-- korting op hun maandpremie voor de basisverzekering, als zij voor 2018 kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-- bovenop het verplichte eigen risico (dus in totaal € 885,-- eigen risico).

 

Let op!
Het eigen risico vrijwillig verhogen is dus niet handig als je komend jaar veel of dure medicijnen nodig denkt te hebben of als je al weet dat je naar het ziekenhuis moet voor een behandeling. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als je het bedrag van je verhoogde eigen risico niet achter de hand hebt, als je bijvoorbeeld ongepland in het ziekenhuis beland.

 

4. Hoe zit het met kinderen onder de 18 jaar en een zorgverzekering?

Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je geen premie voor de basisverzekering. Zij zijn dus gratis meeverzekerd. Ook geldt het eigen risico niet voor hen. Dus voor kinderen onder de 18 jaar zijn alle kosten van de basisverzekering gedekt. Niet alleen de kosten uit de basisverzekering zijn gedekt, want de meeste tandartskosten worden ook voor hen vergoed.

 

Bij ONVZ kunnen kinderen onder de 18 jaar hetzelfde aanvullende pakket als hun ouders aanvragen. Voor de aanvullende pakketten Startfit, Extrafit, Benfit en Optifit is dit gratis en voor Topfit en Superfit wordt een kleine vergoeding gevraagd. Ook Wereldfit is voor kinderen onder de 18 jaar gratis. Dit kan interessant zijn als alternatief voor hun reisverzekering.

 

5. Tot wanneer kan ik opzeggen en overstappen?

Je zorgverzekering opzeggen kan tot en met 31 december 2017, aanmelden tot en met 31 januari 2018. Dus ben je van plan om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, vergeet dan niet je huidige verzekering op te zeggen vóór 1 januari 2018. Je hebt dan nog een maand de tijd om je aan te melden bij een nieuwe zorgverzekeraar.

 

Ben je nog niet bij ONVZ verzekerd en wil je overstappen? Als je je vóór 1 januari 2018 bij ONVZ aanmeldt zegt ONVZ je huidige zorgverzekering voor je op, met de gratis Overstapservice. Vraag je naast de basisverzekering ook een aanvullende zorgverzekering aan, dan kan ONVZ ook je huidige aanvullende zorgverzekering opzeggen. Geef tijdens je aanvraag aan of je dat wilt.